Alt
05 Μάιος 2017 12:00 AM
Κατηγορία: Περιβάλλον

Πάνω από 600 μαθητές – μαθήτριες 6 Δημοτικών Σχολείων της Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά (2ου, 4ου, 6ου, 7ου, 8ου, 16ου), συμμετείχαν την Παρασκευή 5 Μαϊου 2017, με τη συνοδεία των δασκάλων τους, στο «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που μετά το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, εγκαταστάθηκε για λίγες ώρες στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης.

Οι μαθητές – μαθήτριες είχαν την ευκαιρία μέσα από τα διασκεδαστικά, διαδραστικά παιχνίδια του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, να ψυχαγωγηθούν και παράλληλα να εκπαιδευτούν από την εξαιρετική ομάδα της Ε.Ε.Α.Α. αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση συσκευασιών μπορεί να είναι εύκολη και διασκεδαστική εκτός από απαραίτητη για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Το χώρο της δράσης επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης συνοδευόμενος από τον εκπαιδευτικό και Δημοτικό Σύμβουλο Αβραάμ Κωτσίδη και συνομίλησε με τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με τα προγράμματα ανακύκλωσης και τη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης ανέφερε τα εξής:

«Στηριζόμενοι στη σημαντική αρχή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αναγκαιότητα της μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη, συνεχίζουμε με γρήγορους ρυθμούς την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των ενήλικων πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης αλλά και την εμπέδωση της κουλτούρας της ανακύκλωσης στις νεώτερες ηλικίες, μέσω της εκπαίδευσης στην ορθή χρήση του Μπλε κάδου. Μόλις σε λίγες εβδομάδες και ταυτόχρονα με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε πρόσθετες θέσεις αλλά και την αντικατάσταση παλιών κάδων με νέους, υλοποιήσαμε με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης τρεις σημαντικές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.

Α. Ενημερωτική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τη διανομή έντυπου υλικού και της μπλε τσάντας ανακύκλωσης, πόρτα-πόρτα σε περισσότερα από 38.000 νοικοκυριά των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.

Β. Ειδική καμπάνια ενημέρωσης των επαγγελματιών του τόπου μας, για συμμετοχή στην ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών και στο Σύστημα του Μπλε Κώδωνα

Γ. Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά μας με δημιουργικό τρόπο στην ανακύκλωση.

Καλώ τους πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά να γίνουμε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δημήτρης Αθάνατος που μαζί με τον Εντεταλμένο σε θέματα Περιβάλλοντος και Πρασίνου Αθανάσιο Λαζαρίδη είναι αρμόδιοι για τη συλλογή και διαχείριση της  ανακύκλωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών και την ενεργοποίηση των πολιτών.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου που υλοποιεί τα προγράμματα ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α., εκπροσωπήθηκε από υπηρεσιακά στελέχη, ενώ το Τμήμα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, στήριξε τη συγκεκριμένη δράση και ευχαριστεί τα σχολεία της περιοχής, τις Διευθύνσεις, τους εκπαιδευτικούς, τους Γονείς – Κηδεμόνες και φυσικά τα παιδιά για τη συμμετοχή τους

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι στο πλευρό των παιδιών

Στην εκδήλωση της Παρασκευής στην Πλατεία Ελευθερίας, η Δημοτική Αστυνομία και οι Γυναίκες Σχολικοί Τροχονόμοι Δήμου Παύλου Μελά φρόντισαν να διευκολύνουν το έργο των εκπαιδευτικών και να ενισχύσουν την ασφάλεια των μαθητών τόσο κατά την άφιξη και αποχώρησή τους, όσο και κατά τη διαμονή τους στο χώρο της εκδήλωσης.

Την περιβαλλοντική εκδήλωση υποστήριξε η εταιρεία ALBA WC.

Γράφει στην Greenagenda ο Νίκος Αβουκάτος

Η Ε.Ε.Α.Α. και ο δήμος Παύλου Μελά, με τη συγκεκριμένη δράση, συνέβαλαν για ακόμη μια φορά στη διάδοση της ανακύκλωσης στις νεότερες ηλικίες αλλά και γενικότερα στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης συσκευασιών.

«Η προσπάθειά μας συνεχίζεται σε ένα κεντρικό σημείο του δήμου. Θέλουμε αυτά τα παιδιά να είναι αυριανοί ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Εντεταλμένος σε θέματα Περιβάλλοντος Αθανάσιος Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, το τελευταίο τρίμηνο το ποσοστό της ανακύκλωσης στο Δήμο από 4% αυξήθηκε στο 7,5%. «Το επόμενο βήμα μας είναι να τοποθετηθούν οι κάδοι χωριστής συλλογής απορριμμάτων», πρόσθεσε.

«Τέτοιου είδους δράσεις ευαισθητοποιούν ακόμη περισσότερο τους μαθητές και εμείς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε. Σήμερα δίνεται μια ακόμη ευκαιρία να κάνουν πράξη όσα μαθαίνουν για την ανακύκλωση», ανέφερε μία εκ των εκπαιδευτικών δημοτικού σχολείου του δήμου.

Από την πλευρά τους οι μαθητές έπαιξαν, ψυχαγωγήθηκαν και βέβαια έμαθαν στη πράξη για την ανακύκλωση. «Κάνω ανακύκλωση για να σώσω το περιβάλλον. Είναι καλύτερα χωρίς σκουπίδια», είπε η μικρή Ζωή, μαθήτρια Ε’ Δημοτικού.

Οι φωτογραφίες είναι μια ευγενική χορηγία του Αλέξη Αλαματίδη, Studio Δυτικώς στην Άνω Ηλιούπολη