Περιβαλλοντικές δράσεις, ημερίδες όλο το χρόνο
Ο Δήμος Παύλου Μελά υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα της νέας γενιάς, σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, συλλογικότητες, σχολικές μονάδες και φορείς της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά και καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις – ημερίδες, οι εθελοντικές δράσεις που διοργανώνονται στις Δημοτικές Κοινότητες Πολίχνης, Ευκαρπίας και Σταυρούπολης, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιοριστούμε πρώτα ως άτομα γνωρίζοντας τις υποχρεώσεις μας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και τρόπο δράσης μέσα από την καθημερινότητά μας, αλλά και συλλογικά, συμμετέχοντας σε αυτές τις περιβαλλοντικές δράσεις και παρεμβάσεις στις γειτονιές και στον τόπο μας ευρύτερα.
Eνημερώθηκαν πάνω από 38.000 νοικοκυριά για τους μπλε κάδους ανακύκλωσης
Ταυτόχρονα με την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε πρόσθετες θέσεις αλλά και την αντικατάσταση παλιών κάδων με νέους, υλοποιήθηκαν την άνοιξη του 2017, από το Δήμο Παύλου Μελά, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, τρεις σημαντικές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή.
Α. Ενημερωτική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τη διανομή ενημερωτικού έντυπου υλικού, την επιστολή του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τη μπλε τσάντα ανακύκλωσης, πόρτα - πόρτα σε περισσότερα από 38.000 νοικοκυριά των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, από την ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).
Β. Ειδική καμπάνια ενημέρωσης των επαγγελματιών του τόπου μας, για συμμετοχή στην ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών και στο Σύστημα του Μπλε Κώδωνα
Γ. Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης στην Πλατεία Ελευθερίας και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου ώστε να εκπαιδευτούν τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο στην ανακύκλωση. Διοίκηση και υπηρεσίες του Δήμου, καλούν τους πολίτες να γίνουνε όλοι αρωγοί στην προσπάθεια καλύτερης διαχείρισης των απορριμμάτων.
«Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης» της ΕΕΑΑ στην Πλατεία Ελευθερίας
Πάνω από 1500 μαθητές - μαθήτριες 10 Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Παύλου Μελά συμμετείχαν στις 4 και 5 Μαΐου 2017, με τη συνοδεία των δασκάλων τους, στο «Λούνα Παρκ της Ανακύκλωσης» της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, που στήθηκε στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και στην Πλατεία Ελευθερίας της Άνω Ηλιούπολης.
Μέσα από τα διασκεδαστικά, διαδραστικά παιχνίδια του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και παράλληλα να εκπαιδευτούν από την εξαιρετική ομάδα της Ε.Ε.Α.Α. αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση συσκευασιών μπορεί να είναι εύκολη και διασκεδαστική εκτός από απαραίτητη για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Στο Δήμο Παύλου Μελά, στηριζόμενοι στη σημαντική αρχή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την αναγκαιότητα της μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη, επιδιώκεται με γρήγορους ρυθμούς η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των ενήλικων πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης αλλά και η εμπέδωση της κουλτούρας της ανακύκλωσης στις νεώτερες ηλικίες, μέσω της εκπαίδευσης στην ορθή χρήση του Μπλε κάδου.
Το πρώτο πανελλαδικά πρόγραμμα ανακύκλωσης «Διαλογή στην Πηγή» στα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά
Με το σύνθημα ''Σκεφτόμαστε Παγκόσμια, δρούμε Τοπικά'', στο Δήμο Παύλου Μελά, από τα τέλη του 2017, οι μαθητές συμμετέχουν στο πρώτο πανελλαδικά πρόγραμμα ανακύκλωσης «Διαλογή στην Πηγή» με το οποίο ανακυκλώνουν σε 3 διαφορετικούς κάδους. Η δράση γίνεται μέσα στα σχολεία συλλέγοντας ξεχωριστά
στον κίτρινο κάδο το χαρτί,
στο μπλε κάδο το αλουμίνιο
και στον κόκκινο κάδο το πλαστικό
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά» σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Δυτικής Θεσ/νίκης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού και Βερτίσκου.
Εφαρμόζεται βάσει ειδικής σύμβασης του Δήμου Παύλου Μελά με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, από την οποία παραχωρήθηκαν 240 ειδικοί κάδοι 360 λίτρων, διαφορετικού χρώματος και παράλληλα τη σχολική χρονιά 2016-2017 μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν 7.500 μαθητές και 152 εκπαιδευτικοί σε θέματα Ανακύκλωσης. Σε κάθε σχολείο ορίζεται εκπαιδευτικός ως συντονιστής του προγράμματος και ομάδα ανακύκλωσης μαθητών σε κάθε τμήμα που αλλάζει κυκλικά κάθε εβδομάδα, ενώ πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τις υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, που αφορούσαν στο διαγωνισμό και τις σχετικές εγκρίσεις για να μπορούν να πωλούνται ως προϊόντα τα ανακυκλώσιμα ''σκουπίδια'' των μαθητών.
Η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών μέσα από τα σχολεία γίνεται μία φορά την εβδομάδα από την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Παύλου Μελά. Τα υλικά αποθηκεύονται σε ειδικά press containers ανακύκλωσης, ενώ τα έσοδα που προκύπτουν από την πώλησή τους επιστρέφονται αναλογικά στα σχολεία για την κάλυψη μορφωτικών και άλλων αναγκών.
Το πρόγραμμα υλοποιείται βάσει του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Παύλου
Μελά προωθώντας την Κυκλική Οικονομία. Απώτερος σκοπός του μέσω της βιωματικής προσέγγισης είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των μαθητών στην Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και σε δεύτερο στάδιο η εφαρμογή του προγράμματος στις γειτονιές του Δήμου παράλληλα με τη λειτουργία "Πράσινων Σημείων". Σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επισκέφθηκε το 2018 ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Δημαράς και συνεχάρει εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Η καθαριότητα στην πόλη μας
Στο Δήμο Παύλου Μελά και στις τρεις Δημοτικές Κοινότητες, η αποκομιδή της Υπηρεσίας Καθαριότητας είναι καθημερινή, 6 φορές την εβδομάδα, με τα σκουπίδια να συλλέγονται στους κεντρικούς δρόμους και τις 7 ημέρες, ενώ τα χαρακτηριστικά οχήματα της ανακύκλωσης συλλέγουν το περιεχόμενο των μπλε κάδων τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
4.500 συνολικά κάδοι περισυλλογής απορριμμάτων, συμβατικοί και ανακύκλωσης είναι τοποθετημένοι στους δρόμους του Δήμου Παύλου Μελά και με τη βοήθεια του οχήματος - πλυντηρίου κάδων η υπηρεσία πραγματοποιεί το πλύσιμο των κάδων, εφαρμόζοντας ένα κυκλικό πρόγραμμα σε όλες τις συνοικίες για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες γειτονιές.
Γίνονται παρεμβάσεις καθαριότητας με σκούπα όχι μόνο στις πλατείες, τις κεντρικές οδούς και τους πολυσύχναστους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, αλλά και στο τελευταίο οικοδομικό τετράγωνο της πόλης, ενώ με τη σκούπα (σάρωθρο) αναρροφητικού τύπου πραγματοποιείται καθαριότητα και σάρωση κυρίως στους χώρους των λαϊκών αγορών καθώς και σε άλλες περιοχές του Δήμου Παύλου Μελά.
Περιοδικά γίνεται προσπάθεια για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αφισορύπανσης στις κολώνες και στις στάσεις λεωφορείων.
Ωστόσο οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας και οι υπάρχουσες υποδομές (κάδοι, στόλος οχημάτων κτλ) δεν θα είναι ποτέ σε επίπεδο που να ικανοποιούν επαρκώς τους πολίτες, αν δεν συμμετέχουμε όλοι στην υπόθεση της καθαριότητας της πόλης.
Καινούργια οχήματα στην καθαριότητα με το αυστηρό νέο πρότυπο ρύπων Euro 6 και προμήθεια πράσινων κάδων
Από τις αρχές του 2016, ο στόλος του Δήμου Παύλου Μελά ενισχύθηκε με καινούργια οχήματα που διαθέτουν το νέο αυστηρό πρότυπο προδιαγραφών ρύπων Euro 6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεισφέροντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας προς τους πολίτες.
Συγκεκριμένα προέβη στην αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων μεγέθους κιβωτάμαξας 16m3, καθώς επίσης και ενός πλυντηρίου κάδων για την ενίσχυση της δύναμης των οχημάτων αποκομιδής και καθαριότητάς του Δήμου. Τα οχήματα έχουν ενταχθεί στο στόλο του Δήμου και πλέον εκτελούν δρομολόγια αποκομιδής. Η χρηματοδότηση της προμήθειας έγινε με ίδιους πόρους.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω ο Δήμος έχει ήδη στις εγκαταστάσεις του και μια νέα σκούπα (σάρωθρο) αναρροφητικού τύπου η οποία βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων για θέση της σε κυκλοφορία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Με τη σκούπα θα ενισχυθεί η δύναμη του Δήμου αναφορικά με την καθαριότητα και σάρωση των οδών και των λαϊκών του αγορών.
Τα Εuro6 αυτοκίνητα θεωρούνται ως τα «καθαρότερα» και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Το νέο πρότυπο ακολουθεί την περιβαλλοντολογική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκίνησε το 1992 με τη θέσπιση των πρώτων ορίων εκπομπών ρύπων για τα καινούργια αυτοκίνητα (Euro 1) και φθάνουμε στο σήμερα, που ισχύει το υποχρεωτικό πρότυπο ρύπων Euro 6. Απώτερος στόχος της πολιτικής αυτής, είναι να μειωθούν στο κατώτερο δυνατό οι εκπομπές ρύπων όλων των αυτοκινήτων, προς όφελος του περιβάλλοντος.
Συνολικά ο στόλος οχημάτων της καθαριότητας ενισχύθηκε με 7 απορριμματοφόρα, 2 πλυντήρια κάδων, 1 σάρωθρο, 1 τριαξονικό φορτηγό, 5 επιβατικά, ενώ κατόπιν συντηρήσεων, τέθηκαν σε κυκλοφορία υπάρχοντα ακινητοποιημένα οχήματα.
Επίσης έγινε προμήθεια 1.000 νέων πράσινων κάδων, 250 κάδων μικροαπορριμμάτων (2015, 2018), ενώ η ετήσια παραλαβή 100 κάδων κομποστοποίησης, δίνει την ευκαιρία στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου να συνεχίσει τη δωρεάν διανομή κάδων σε πολίτες που θέλουν να ανακυκλώσουν φτιάχνοντας το δικό τους κομπόστ – σπιτικό λίπασμα.
Δίκτυο Ανακύκλωσης με νέους μπλε κάδους και αυτοκίνητα ανακύκλωσης
Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) ξεκίνησε το 2017, τη δημιουργία νέου δικτύου ανακύκλωσης με δικό του νέο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει ειδικά αυτοκίνητα πρέσες ανακύκλωσης και νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη είχε ο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας.
Έτσι ξεκίνησε σταδιακά η αλλαγή των παλιών κάδων ανακύκλωσης, η αντικατάστασή τους από νέους αλλά και η αύξηση των κάδων ώστε να πυκνώσει το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές.