Νέα εργαλεία για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση

 

Ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών με τους μπλε κώδωνες

Από τον Ιούλιο του 2017 ενισχύεται η ειδική καμπάνια ενημέρωσης των επαγγελματιών των Δημοτικών Κοινοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΥΑΛΙΝΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ και τους ΜΠΛΕ ΚΩΔΩΝΕΣ, από συνεργεία της ΕΕΑΑ.

Εξυπηρετούν τους μεγάλους παραγωγούς και τα σημεία επαγγελματικών δραστηριοτήτων όπως π.χ. κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, ξενοδοχειακά συγκροτήματα κτλ. όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σε γυάλινη συσκευασία που υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα.

Επιτυγχάνεται, έτσι, μια αποδοτική συνεργασία μεταξύ του Δήμου, της ΕΕΑΑ και των επαγγελματιών, που ενισχύει παράλληλα την υπεύθυνη, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, λειτουργία της κάθε επιχείρησης.

Τι Ανακυκλώνουμε στο μπλε κώδωνα

 • Μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, κρασί, αναψυκτικά, νερό, λάδι κ.ά.
 • Βαζάκια τροφίμων από μαρμελάδες, μέλι, ντοματοπολτούς κ.ά.

Τι ΔΕΝ Ανακυκλώνουμε στο μπλε κώδωνα

 • Υλικά που είναι γυάλινα αλλά δεν αποτελούν γυάλινη συσκευασία: π.χ. ποτήρια, πιάτα, βάζα, τζάμια, καθρέπτες, φανάρια, τασάκια, κούπες κ.α
 • Υλικά που είναι συσκευασίες αλλά δεν είναι γυάλινες: πλαστικές, χάρτινες, αλουμινένιες, λευκοσιδηρές (ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ)
 • Υλικά που ανήκουν σε άλλα Συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά αυτοκινήτων
 • Άλλα απορρίμματα που είτε πρέπει να τα απορρίψουμε στα κοινά σκουπίδια είτε να αναζητήσουμε άλλους τρόπους αξιοποίησής τους: υπολείμματα τροφών, οικοδομικά υλικά, χώματα, χόρτα, ρούχα, παπούτσια κ.α.

 

Έρχεται ο καφέ κάδος για τα βιοαποδομήσιμα οργανικά απόβλητα

Ο Δήμος Παύλου Μελά συμμετέχει στο εγκεκριμένο από το Φο.Δ.Σ.Α. χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων που αφορά τα οργανικά που θα συλλέγονται στον καφέ κάδο με απώτερο σκοπό την μείωση της ταφής.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει 1.886 δίτροχους κάδους (120, 240, 360 lt), 99 τετράτροχους (660-1100 lt), 2 ειδικά οχήματα-πλυντήρια κάδων, 1 κλαδοτεμαχιστή.

 

Ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)

Αυτή η κατηγορία έχει ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για την ανάκτηση υλικών, αλλά κυρίως για τη διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχονται στις περισσότερες συσκευές και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο Δήμος Παύλου Μελά υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού» σε συνεργασία με την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ECO GREECE».

Πώς γίνεται η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ στο Δήμο Παύλου Μελά σε τρία απλά βήματα

 1. Ο δημότης επικοινωνεί με το Δήμο στα τηλέφωνα (α. 2313 302830 για Σταυρούπολη, β. 2313 302329 για Πολίχνη, γ. 2313 502106 για Ευκαρπία)και δηλώνει την πρόθεσή του να ανακυκλώσει κάποια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή.
 2. Η Υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου επικοινωνεί με τη συμβεβλημένη εταιρεία ανακύκλωσης και της διαβιβάζει το αίτημα του δημότη.
 3. Η εταιρεία επιβεβαιώνει τηλεφωνικά το ραντεβού με τον ίδιο τον πολίτη και έπειτα μεταβαίνει στο σημείο ανακύκλωσης.

Ποιες ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές ανακυκλώνονται

 • Μεγάλες οικιακές συσκευές (Ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, ηλεκτρικές κουζίνες, συσκευές μαγειρικής, θερμάστρες, ανεμιστήρες, συσκευές κλιματισμού, καταψύκτες, κτλ)
 • Μικρές οικιακές συσκευές (Ηλεκτρικές σκούπες, φρυγανιέρες, φριτέζες, ηλεκτρικά μαχαίρια, ρολόγια, ζυγαριές, συσκευές για μαλλιά και περιποίηση σώματος, κτλ
 • Εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (Υπολογιστές μεγάλοι και μεσαίοι, φορητοί και υπολογιστές χειρός, ποντίκια, οθόνες, πληκτρολόγια, εκτυπωτές, μηχανήματα φωτοαντιγραφικά, αριθμομηχανές, Φαξ, τηλέφωνα κλασικά, ασύρματα, κινητά, συστήματα τηλεφωνικών κέντρων, κτλ)
 • Καταναλωτικά είδη (Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, ενισχυτές, κάμερες, μουσικά όργανα, πάνελ φωτοβολταϊκά, κτλ)
 • Φωτιστικά είδη (Φωτιστικά και σχετικός εξοπλισμός εκτός των λαμπτήρων πυράκτωσης)
 • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (Εργαλεία κηπουρικής και κοπής χόρτων, πριόνια, τρυπάνια, εργαλεία για συγκολλήσεις και για επεξεργασίες σε διάφορες επιφάνειες ξύλου, μεταλλικές, κτλ)
 • Παιχνίδια, εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού
 • Ιατροτεχνολογικές συσκευές (Ιατρικός εξοπλισμός, κτλ)
 • Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου (Θερμοστάτες, συσκευές μέτρησης σε επαγγελματικούς και βιομηχανικούς χώρους)
 • Συσκευές αυτόματης διανομής (Ποτών, μεταλλικών δοχείων, στερεών προϊόντων, κτλ)

 

Ανακύκλωση για ρούχα και παπούτσια στο Δήμο Παύλου Μελά

Ο Δήμος Παύλου Μελά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου, από τον Ιούνιο του 2018, επεκτείνουν το πρόγραμμα της ανακύκλωσης, με την εφαρμογή προγράμματος χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών (ρούχα, τσάντες, πάνινα παιχνίδια, παπούτσια κλπ.) μέσω της ανάπτυξης δικτύου ειδικών καλαίσθητων κάδων συλλογής, σε συνεργασία με την εταιρεία EAST-WEST GREECE.

Τοποθετήθηκαν ήδη 40 κάδοι ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας με τελικό στόχο ο αριθμός των κάδων να φτάσει τους 80. Οι μοναδικά κομψοί κάδοι αποτελούν ευρωπαϊκή πατέντα ενώ ο ασφαλής σχεδιασμός τους αποτρέπει το ενδεχόμενο κλοπής του περιεχομένου τους.

Με σύνθημα «Τίποτα δεν είναι για πέταμα» και σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και κυκλικής οικονομίας, αξιοποίησης όλων των υλικών και αγαθών, τα ρούχα και τα παπούτσια δεν μπορούν να οδηγούνται στους κοινούς κάδους απορριμμάτων.

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την εταιρεία EAST-WEST GREECE, μπορούν να εγγυηθούν πως τα ρούχα σας θα καταλήξουν σε χέρια άλλων που πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά ακόμα και τα ρούχα που δεν έχουν πλέον ζωή ανακυκλώνονται και κατόπιν επεξεργασίας κατασκευάζονται πανάκια καθαρισμού, μονωτικό υλικό, στουπιά, φόρμες εργασίας, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων, κτλ.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό των υφασμάτινων υλικών αποτελεί περίπου το 6% της συνολικής ποσότητας των οικιακών αποβλήτων.

 

Δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Παύλου Μελά κάθε χρόνο, για να φτιάξετε μόνοι σας κομπόστ – σπιτικό λίπασμα

Ο Δήμος Παύλου Μελά, καλεί τους πολίτες να σκεφτούν διαφορετικά, να δράσουν οικολογικά, να ανακυκλώσουν και με κομποστοποίηση, φτιάχνοντας το δικό τους κομπόστ – σπιτικό λίπασμα. Κάθε χρόνο διατίθενται περισσότεροι από 100 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης σε νοικοκυριά του δήμου και υπάρχει ετοιμότητα βάσει του ΤΟΣΔΑ για λειτουργία καφέ κάδου σε συνεργασία με διαδημοτική μονάδα κομποστοποίησης.

Τα οργανικά σκουπίδια που παράγουμε αποτελούν πάνω από το 50% των απορριμμάτων μας και πάνω από 70% από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε τουλάχιστον το 1/3 των σκουπιδιών μας και να γίνουμε μέρος της λύσης και της αντιμετώπισης του τεράστιου όγκου σκουπιδιών που παράγονται κάθε χρόνο, κάτι που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μόλυνσης.

Τι είναι η κομποστοποίηση

Κάθε μέρα καταναλώνουμε για τη διατροφή μας μεγάλο όγκο φυτικών προϊόντων (φλούδες, φρούτα, λαχανικά, χορταρικά, κ.λ.π.) από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και στο ΧΥΤΑ. Αλλά και από τους κήπους έχουμε πολλά φυτικά υλικά (ξερά φύλλα, βλαστοί, κομμένο γκαζόν, αγριόχορτα, κλαδιά, κ.λ.π.) που συχνά μας δημιουργούν προβλήματα και αναγκαζόμαστε να τα πετάμε στους κάδους του Δήμου ή να τα καίμε. Τώρα πια όλα αυτά τα υλικά υπάρχει τρόπος να τα μετατρέψουμε σε ωφέλιμη οργανική ουσία για τον κήπο μας, με τη μέθοδο της Κομποστοποίησης ή Χυμοποίησης, μια εντελώς φυσική διαδικασία που υιοθετεί ο Δήμος Παύλου Μελά.

Οφέλη της κομποστοποίησης

 • Εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη αγοράς εμπορικών λιπασμάτων
 • Εξοικονόμηση νερού, μιας και το χώμα διατηρεί την υγρασία του
 • Βελτίωση ποιότητας του εδάφους άρα πλούσιο και εύφορο χώμα
 • Προστασία του περιβάλλοντος γιατί ανακυκλώνονται πολύτιμα οργανικά υλικά
 • Μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (περίπου το 35%)
 • Περιορισμός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και αέριων ρύπων
 • Ολιγόστευση της κατανάλωσης χημικών λιπασμάτων.

Υλικά που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κομποστοποιηθούν: Φρούτα, Λαχανικά, Τσόφλι αυγού, Κουκούτσια ελιάς, Χαρτί κουζίνας, Χαρτοσακούλες, Υπολείμματα από φίλτρα καφέ και φακελάκι τσάι, Γαλακτοκομικά, Ξηροί καρποί και περιβλήματα, Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν, Πριονίδι, Ροκανίδι

Υλικά που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να κομποστοποιηθούν: Μαγειρεμένα φαγητά, Λίπη-έλαια, Γόπες τσιγάρων, Τροφές και περιττώματα σκύλων, Γυαλί-πλαστικό-μέταλλο, Περιοδικά 
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τηλέφωνο: 2313 302308.

Πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης τηγανέλαιων

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία - Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά» και με την αρωγή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου, το οποίο υποστηρίζει εκπαιδευτικά το πρόγραμμα συλλογής τηγανελαίων και μετατροπής τους σε βιοκαύσιμο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε μέσα στο 2019, σε πρώτη φάση από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία. Τα τηγανέλαια αποτελούν έναν ρύπο που αν διατεθεί με ακατάλληλο τρόπο (ο συνήθης τρόπος, η απόρριψή τους δηλαδή στην αποχέτευση είναι ακατάλληλος) προκαλεί σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αν όμως ανακυκλωθεί, μπορεί να παραχθεί σχεδόν ισόποση ποσότητα βιοκαυσίμου. Το βιοκαύσιμο αυτό με τη σειρά του μπορεί να αντικαταστήσει ένα συμβατικό καύσιμο (π.χ. το πετρέλαιο για τη θέρμανση). Ο Δήμος οργανώνει ένα Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Τηγανέλαιο: όλοι συλλέγουμε, όλοι ωφελούμαστε» και καλεί τις σχολικές μονάδες του Δήμου να συμμετέχουν σ’ αυτό.