Alt
20 Φεβ 2017 12:00 AM
Κατηγορία: Περιβάλλον

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική καμπάνια προώθησης της ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο Δήμο Παύλου Μελά που ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.

Η ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) διένειμε πόρτα-πόρτα σε περισσότερα από 38.000 νοικοκυριά των Δημοτικών Ενοτήτων Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας, ενημερωτικό  έντυπο υλικό για την ορθή χρήση του μπλε κάδου, την επιστολή του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη καθώς και τη μπλε τσάντα της ανακύκλωσης.

Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, προβλέπει σημαντικές αλλαγές στη συλλογή και διαχείριση της  ανακύκλωσης και τις τελευταίες εβδομάδες, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου ξεκίνησε και συνεχίζει τη σταδιακή αλλαγή των παλιών κάδων ανακύκλωσης και την  αντικατάστασή τους από νέους.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο Δήμος θα έχει αυξήσει τους κάδους από 750 σε 1.350, έτσι ώστε να πυκνώσει το δίκτυο των μπλε κάδων σε όλες τις γειτονιές και με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Αθανάσιο Λαζαρίδη και Δημήτρη Αθάνατο να δηλώνουν ευχαριστημένοι από την ταχύτητα ικανοποίησης των αιτημάτων των πολιτών για αντικατάσταση των παλιών κάδων ή και τοποθέτηση μπλε κάδων σε νέα σημεία.

Μάλιστα για την καλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία ο Δήμος καλεί τους πολίτες να στείλουν τις προτάσεις, σκέψεις και τα παράπονά τους στο

proposals@pavlosmelas.gr

και φυσικά ισχύουν και οι τηλεφωνικές γραμμές, μία σε κάθε δημοτική ενότητα

2313 302830 (Σταυρούπολη)

2313 302329 (Πολίχνη)

2313 502106 (Ευκαρπία)

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευθύνη τα τελευταία χρόνια και ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Ε.Ε.Α.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης) συνεχίζει με δικό του νέο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει εκτός από τους νέους κάδους και 3 ειδικά αυτοκίνητα-πρέσες ανακύκλωσης.

Σήμερα στο Δήμο Παύλου Μελά ανακυκλώνεται περίπου το 5% των απορριμμάτων και το υπόλοιπο 95% θάβεται στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης με τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, από το οποίο τουλάχιστον το 25% μπορεί να εκτραπεί σταδιακά προς την ανακύκλωση.

Σκοπός της καμπάνιας και των άλλων ενεργειών που ακολουθούν, είναι να ενημερωθούν, ευαισθητοποιηθούν και ενεργοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα που στέλνονται για ταφή στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχοντας πολλαπλάσια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς μειώνεται το κόστος συλλογής και μεταφοράς.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Αγαπητοί συνδημότες, Αγαπητές συνδημότισσες

Ο Δήμος Παύλου Μελά στο πλαίσιο της ορθότερης διαχείρισης των απορριμμάτων βάση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων με σκοπό την υλοποίηση των στόχων μας, θέτει το πρόγραμμα της ανακύκλωσης σε νέα βάση συνεργαζόμενος με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Η ανακύκλωση είναι μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων συσκευασίας προσφέροντας πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Συγκεκριμένα

  • Συμβάλλει στη μείωση του συνολικού όγκου των απορριμμάτων με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους αποκομιδής τους στην κατεύθυνση της μείωσης των Δημοτικών τελών.
  • Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων.
  • Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
  • Προσφέρει στον πολιτισμό, καθώς συμβάλλει στη δημιουργία μιας έμπρακτης περιβαλλοντικής συνείδησης.
  • Ευαισθητοποιεί και ενεργοποιεί τους πολίτες.

Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, η επιτυχία της ανακύκλωσης εξαρτάται από την ευαισθησία και συμμετοχή όλων. Ως εκ τούτου για την αποτελεσματικότερη ενημέρωσή σας, θα πραγματοποιηθεί διανομή σε κάθε σπίτι μιας τσάντας ανακυκλώσιμων υλικών και ενημερωτικών εντύπων.

Οι ενημερωμένοι ενεργοί πολίτες είναι ο κινητήριος μοχλός για να υλοποιηθούν οι στόχοι του προγράμματος ανακύκλωσης. Σας καλούμε να γίνεται αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου Παύλου Μελά να διαχειριστεί ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά τα απορρίμματα.

Γι αυτό το λόγο οφείλουμε να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να διαχειριστούμε τα οικιακά μας απορρίμματα ξεκινώντας ως εξής:

  • Διαχωρίζουμε τα απορρίμματα συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό)από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
  • Πετάμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα συσκευασίας στους μπλε κάδους.
  • Κάνουμε οικιακή κομποστοποίηση. Διατίθενται δωρεάν οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΜΟΥΡΤΖΙΔΗΣ