Εγκαταλείπετε ακόμα τις χαλασμένες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές σας στο πεζοδρόμιο; Αυτή η συμπεριφορά είναι πλέον ξεπερασμένη. Μπορούμε να απαλλασσόμαστε από αυτές τις συσκευές χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Πώς; Τις ανακυκλώνουμε!
Η ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) έχει ιδιαίτερη σημασία όχι τόσο για την ανάκτηση υλικών, αλλά κυρίως για τη διαχείριση των επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχονται στις περισσότερες συσκευές και οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της προς τους πολίτες και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αστικού και φυσικού περιβάλλοντος, υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανακύκλωση Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού» σε συνεργασία με την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ECO GREECE».
Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι ανακυκλώσιμες. Στο Δήμο μας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής και μεταφοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες.
«Σκοπός της Διοίκησης του Δήμου Παύλου Μελά είναι η δρομολόγηση μιας συνολικής διαδικασίας διαχείρισης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έτσι ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυτών και παράλληλα να προστατευθεί το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που περιέχουν οι συσκευές» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης
Παρακαλούμε όπως, οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά, που έχουν ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές προς ανακύκλωση, να επικοινωνούν στα τηλέφωνα των Δημοτικών Υπηρεσιών:
α. 2313 302830 για τη Σταυρούπολη
β. 2313 302329 για τη Πολίχνη
γ. 2313 502106 για την Ευκαρπία
Πώς γίνεται η ανακύκλωση των ΑΗΗΕ στο Δήμο Παύλου Μελά σε τρία απλά βήματα
ΠΟΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ / ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ;
ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΡΑΓΔΑΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΑΗΗΕ)
Μία από τις πολλές κατηγορίες των στερεών αποβλήτων είναι τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αναφέρονται ως ΑΗΗΕ) που προέρχονται από την τελική διάθεση του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (αναφέρεται ως ΗΗΕ).
Τα ΑΗΗΕ είναι μια από τις ταχύτερα αυξανόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ καθώς τα τελευταία 25 χρόνια, η οικονομική ανάπτυξη μαζί με την αστικοποίηση και την αυξανόμενη ανάγκη για καταναλωτικά αγαθά, έχει αυξήσει την κατανάλωση του ΗΗΕ, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν σαρωτικές αλλαγές στους τομείς της πληροφορίας και της τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών. Η επακόλουθη ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας των περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών και παράλληλα η πτώση των τιμών, έχουν δραστικά μειώσει το εύρος ζωής των περισσότερων συσκευών.
Συνεπώς, υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ποσότητα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων που έφτασαν στο τέλος της ζωής τους καταλήγοντας σε τεράστιες ποσότητες ΑΗΗΕ.
Γενικά, ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός (ΗΗΕ) που είτε έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του (end of life- EoL) είτε έχει πάψει η λειτουργία του ή έχει χάσει τη χρηστική του αξία από τους κατόχους του αναφέρεται ως ηλεκτρονικό απόβλητο (e-waste).
Κάθε ορισμός των ΑΗΗΕ πρέπει να λάβει υπόψη τις πτυχές κατά το πότε το προϊόν γίνεται άχρηστο και την απόφαση του κατόχου του να το μετατρέψει σε απόβλητο:
τα ηλεκτρονικά προϊόντα γίνονται απόβλητα από τη στιγμή που η δομή και η κατάστασή τους δεν είναι ικανή να παρέχει την αναμενόμενη απόδοση σε συνάρτηση με το στόχο που έθεσαν οι καταναλωτές (Tanskanen, 2013).
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΩΝ ΑΗΗΕ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Τα ΑΗΗΕ δεν πρέπει να αναμειγνύονται με τα οικιακά απόβλητα που προορίζονται για υγειονομική ταφή διότι τα ΑΗΗΕ μπορεί να περιέχουν πάνω από 1.000 διαφορετικές ουσίες πολλές από τις οποίες είναι τοξικές όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο, το σελήνιο και το εξασθενές χρώμιο.
Συγκεκριμένα μέρη αρκετών ηλεκτρονικών προϊόντων περιέχουν επικίνδυνες ουσίες οι οποίες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον αν δεν μπορούν να διαχειριστούν και να απορριφθούν επαρκώς. Άλλες περιέχουν πολύτιμα υλικά που έχουν μεγάλη αξία αν ανακτηθούν. Επομένως με σκοπό να διαχειριστούν αυτά τα τεράστια και αυξανόμενα μεγέθη των ΑΗΗΕ, η βιώσιμη ανακύκλωση και η ανάκτηση των υλικών και των συστατικών για επαναχρησιμοποίηση έχουν γίνει κύρια ζητήματα παγκοσμίως από οικολογικής και οικονομικής απόψεως.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η προ-περιβαλλοντική συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά που έχει αρκετές μορφές και μπορεί να παρουσιαστεί με πολλούς τρόπους. Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αγορά οργανικών προϊόντων, επαναχρησιμοποίηση πλαστικών σακουλών και χρήση αστικής συγκοινωνίας ή ποδηλάτου όλα αυτά είναι προ-περιβαλλοντικές δράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον.
Πως ενισχύεται η πρόθεση για ανακύκλωση;
Σύμφωνα με τη θεωρία της προγραμματισμένης συμπεριφοράς (Theory of Planned Behavior- TPB), η ανθρώπινη συμπεριφορά καθορίζεται από τριών ειδών παράγοντες: από τις πεποιθήσεις σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της συμπεριφοράς (behavioral beliefs), από τις πεποιθήσεις σχετικά με τις προσδοκίες των άλλων (normative beliefs) και από τις πεποιθήσεις σχετικά με την παρουσία παραγόντων που μπορούν να διευκολύνουν ή να εμποδίσουν την εκτέλεση της συμπεριφοράς (control beliefs).
Σε συνδυασμό, η στάση απέναντι στη συμπεριφορά (attitude toward the behavior- ATT), τα κοινωνικά στερεότυπα (subjective norm- SN) και ο παρατηρούμενος έλεγχος της συμπεριφοράς (perceived behavioral control- PBC) οδηγούν στο σχηματισμό της πρόθεσης της συμπεριφοράς (behavioral intention, BI).
Ως γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο ευνοϊκή είναι η στάση και τα κοινωνικά στερεότυπα και όσο μεγαλύτερος είναι ο παρατηρούμενος έλεγχος, τόσο πιο πιθανό είναι η πρόθεση του ατόμου να εκτελέσει τη συμπεριφορά που μελετάται και να ενστερνιστεί στην περίπτωσή μας τη συμμετοχή στο σύστημα της ανακύκλωσης.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΗΗΕ
Συμπεριφορά στο παρελθόν και στο παρόν
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει ερωτήσεις σε σχέση με το εάν έχουν κάνει ανακύκλωση ΑΗΗΕ τα τελευταία 5 χρόνια και πόσες φορές (προηγούμενη συμπεριφορά), με ποιον τρόπο αποσύρουν τα ΑΗΗΕ και αν έχουν αποθηκευμένες στο σπίτι παλιές συσκευές (συμπεριφορά στο παρόν) και εάν πρόκειται να ανακυκλώσουν κάποια ΑΗΗΕ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια (πρόθεση).
Παρατηρούμενος έλεγχος της συμπεριφοράς (perceived behavioral control- PBC)
Ο παρατηρούμενος έλεγχος της συμπεριφοράς τυπικά διαμορφώνεται από τις άμεσες ερωτήσεις στους ερωτηθέντες κατά πόσο ελέγχουν τη συμπεριφορά και πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η εκτέλεση της συμπεριφοράς. Αυτές οι ερωτήσεις είναι:
«Είναι εύκολο για μένα να διαθέσω τα ΑΗΗΕ προς ανακύκλωση»,
«Πιστεύω πως το να δώσω τα ΑΗΗΕ μου προς ανακύκλωση εξαρτάται μόνο από εμένα και όχι από άλλους παράγοντες»,
«Πιστεύω πως εάν θελήσω να δώσω τα ΑΗΗΕ μου προς ανακύκλωση μπορώ να το κάνω»
«Έχω τις κατάλληλες ευκαιρίες και μέσα για να διαθέσω τα ΑΗΗΕ μου προς ανακύκλωση».
Στάση απέναντι στη συμπεριφορά (attitude toward behavior- ATT)
Η στάση του ατόμου απέναντι στην ανακύκλωση ΑΗΗΕ, διερευνάται με τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η ανακύκλωση ΑΗΗΕ είναι χρήσιμη – άχρηστη, υπεύθυνη στάση – ανεύθυνη στάση, σωστή πρακτική για τη διάθεση των ΑΗΗΕ – λάθος πρακτική για τη διάθεση των ΑΗΗΕ».
Ηθικοί κανόνες (moral norm- ΜΝ)
Η ηθική στάση των ερωτηθέντων διαμορφώνεται από τις ακόλουθες δηλώσεις: «Θεωρώ πως δεν πρέπει να πετάξω οτιδήποτε μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί»,
«Η μη ανακύκλωση ΑΗΗΕ έρχεται ενάντια στις αρχές μου»,
«Όλοι μας μοιραζόμαστε την ευθύνη για τη διάθεση των ΑΗΗΕ προς ανακύκλωση», «Νοιώθω ενοχές όταν δεν ανακυκλώνω τα ΑΗΗΕ μου».
Κοινωνικά στερεότυπα (subjective norm- SN)
Τα κοινωνικά στερεότυπα αναφέρονται στην κοινωνική πίεση που νιώθουν τα άτομα για να κάνουν ανακύκλωση και εκφράζονται μέσω των δηλώσεων:
«Άτομα των οποίων η γνώμη είναι σημαντική για μένα: γνωρίζουν για την ανακύκλωση ΑΗΗΕ, εγκρίνουν την ανακύκλωση ΑΗΗΕ, κάνουν ανακύκλωση ΑΗΗΕ, θεωρούν ότι και εγώ πρέπει να κάνω ανακύκλωση ΑΗΗΕ».
Συνέπειες της ανακύκλωσης ΑΗΗΕ (consequences)
Οι ερωτηθέντες σύμφωνα με αυτά που ξέρουν καλούνται να απαντήσουν στα ακόλουθα: «Η ανακύκλωση ΑΗΗΕ συμβάλλει…
…στην προστασία του περιβάλλοντος»,
…στη μείωση του όγκου απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ»,
…στην εξοικονόμηση ενέργειας»,
… στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές».
Επιπτώσεις στην υγεία
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει δύο ερωτήσεις:
«Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης ΑΗΗΕ έχουν θετική επίδραση στην υγεία μου»
«Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης ΑΗΗΕ έχουν θετική επίδραση στην υγεία μου και στην υγεία των συμπολιτών μου και των επόμενων γενιών».
Πρόθεση να πληρώσει
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις δηλώσεις:
«Είμαι πρόθυμος-η να μειώσω την πολυτέλεια στη ζωή μου ώστε να συμβάλλω στην ανακύκλωση ΑΗΗΕ »,
«Είμαι πρόθυμος-η να πληρώσω σε υψηλότερη τιμή για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ώστε να συμβάλλω στην ανακύκλωση ΑΗΗΕ».
Ενδιαφέρον για το μέρος που ζω
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις δύο δηλώσεις:
«Η διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος στον τόπο όπου κατοικώ είναι σημαντική»
«Η προαγωγή της υγείας και της ποιοτικής διαβίωσης στον τόπο όπου κατοικώ είναι σημαντική».
Ενσωματώθηκαν στο Δελτίο, κείμενα αυτούσια από την παρακάτω πηγή:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Μ.Σ. «ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΘΕΜΑ: «ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΗΗΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (TPB)»ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ